Hoe kom ik van vocht en schimmel af?

Als u vocht of schimmel in uw huis heeft, moet u eerst de oorzaak vinden. Vocht en schimmel kunnen uw gezondheid beïnvloeden, dus het is belangrijk om er vanaf te komen.

Oorzaken van vocht en schimmel
Vocht en schimmel worden veroorzaakt door overtollig vocht. Vocht in gebouwen kan worden veroorzaakt door lekkende leidingen, opstijgend vocht in kelders of begane grond, of regen die binnendringt vanwege schade aan het dak of rond kozijnen.

In een nieuw gebouwd huis kan vocht optreden als het water dat werd gebruikt toen het huis werd gebouwd nog steeds opdroogt.

condensatie
Overmatig vocht binnenshuis kan ook worden veroorzaakt door condensatie. Condens vormt zich wanneer de lucht binnenshuis geen vocht meer kan vasthouden. Koken, douchen, kleding binnenshuis drogen en ademen zonder voldoende ventilatie kunnen allemaal overmatig vocht veroorzaken. Druppels kunnen zich vormen op binnenoppervlakken zoals spiegels, vensterbanken en op muren, vooral als ze koud zijn.

U kunt helpen om condensvorming te voorkomen door:

deksels op pannen plaatsen, buiten drogen en wassen met paraffine of gasflessen op flessen
elke ochtend 15 minuten het slaapkamerraam openen
zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is
je huis een beetje meer verwarmen
ventileer kamers regelmatig en laat deuren open om lucht te laten circuleren, tenzij u kookt of aan het douchen bent
als je aan het koken, douchen of baden bent – het raam openen, de ventilator aanzetten en de deur van de kamer waarin je je bevindt sluiten
Reparaties kunnen nodig zijn om eventuele lekken te verwijderen of om de ventilatie te verbeteren. Als uw huis eenmaal is gerepareerd of als uw huis vochtig is omdat het nieuw is gebouwd, kan het weken duren om het te drogen en te verwarmen en te ventileren.

Hoe schimmel te verwijderen
Nadat u de bron van vocht in uw huis hebt geïdentificeerd en hersteld, kunt u elke schimmel verwijderen. Mogelijk kunt u zelf schimmel verwijderen of moet u een professional inschakelen om het te verwijderen.

Verwijder de schimmel alleen zelf als deze wordt veroorzaakt door condensatie en een gebied beslaat van minder dan 1 vierkante meter (1×1 meter of 3×3 voet). Probeer de mal niet zelf te verwijderen als deze wordt veroorzaakt door rioolwater of ander vervuild water.

Bescherm uzelf tegen schimmelsporen door een veiligheidsbril, lange rubberen handschoenen en een masker te dragen dat uw neus en mond bedekt. Open de ramen maar houd deuren gesloten om te voorkomen dat sporen zich verspreiden naar andere delen van het huis.

heb een plastic zak klaar om alle zachte meubels, kleding en zacht speelgoed weg te nemen die beschimmeld zijn. Stoffering moet worden gewassen en kleding professioneel chemisch worden gereinigd
vul een emmer met water en wat mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel of een zeep die wordt gebruikt voor het wassen van kleding
gebruik een doek gedrenkt in het zeepsop om de vorm voorzichtig van de muur te vegen. Pas op dat u het niet borstelt, omdat hierdoor schimmelsporen kunnen vrijkomen
gebruik een droge doek om het vocht uit de muur te verwijderen
stop de lompen daarna in een plastic zak en gooi ze weg
alle oppervlakken in de kamer moeten grondig worden gereinigd door nat afvegen of stofzuigen om sporen te verwijderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *